|  LIPASTO etusivu  |  YKSIKKÖPÄÄSTÖT etusivu  |  Yhteystiedot  | In English
 
Tavarankuljetusten ilmaliikenteen yksikköpäästöjen käyttösuositukset

Tällä sivulla annetaan neuvoja lukujen soveltavaan käyttöön.

Erityisesti huomattavaa:
LIPASTO ilmaliikenteen yksikköpäästöt on määritelty isoympyräetäisyyttä käyttäen ja siksi myös tietyn reitin päästöjä laskettaessa on käytettävä isoympyräetäisyyttä.

 
 
 

Tavarankuljetusten ilmaliikenteen yksikköpäästöjen käyttösuositukset

Johdanto

LIPASTO-laskentajärjestelmän yksikköpäästöluvut lentoliikenteen tavaraliikenteelle kuvaavat lentoja, joiden lähtöpaikka ja/tai kohde on Suomessa.

Päästöjen laskenta tietylle lentomatkalle

Energiankulutuksen ja päästöjen kokonaismäärän laskenta tietylle matkalle on yksinkertaista seuraavia vaiheita noudattaen.

1. Selvitetään lähtöpaikan ja kohteen välinen isoympyräetäisyys (km). Internetissä on tarjolla lukuisia ilmaisia karttapalveluita, joissa voidaan laskea minkä tahansa kaupunki- tai lentokenttäparin välinen etäisyys. Menopaluulennon tapauksessa etäisyys kerrotaan kahdella.

2. Valitaan oikea vyöhyke: LIPASTO yksikköpäästöt rahtiliikenteelle on määritelty erikseen kotimaanlennoille, Euroopan lennoille sekä Euroopan ulkopuolisille kaukolennoille.

3. Poimitaan valinnan 2 avulla saatu yksikköpäästökerroin (g/tkm) ja kerrotaan se kohdan 1 lennetyllä kilometrimäärällä sekä kuljetetulla tavaramäärällä (tonneina).Last updated 7.9.2009